Wednesday, December 3, 2014

Par satiksmi

Я худею, дорогая редакция журнала... (tm)

Gribi izcelties no pelēkās masas? Ievēro CSN! Nebrauc pie sarkanās gaismas, ievēro distanci, ievēro ātruma ierobežojumus - uzreiz visi tevi pamanīs! Un apbrīnos. Vai ienīdīs. Bet vienaldzīgo nebūs!

Es gadus 10 braucu no aiz-Ķekavas uz Rīgu un atpakaļ, no mājām uz darbu. Katru darba dienu. Un katru darba dienu es novēroju vienādus sastrēgumus un bardaku vienās un tajās pašās vietās. Un nekad šo 10 gadu laikā neesmu manījis tur policiju, atskaitot brīžus, kad tur (pilnīgi nesprotamu iemeslu dēļ, protams) notiek avārijas. 

Uz viegli apledojušas šosejas, braucot ~100kmh "normāla" skaitās distance 3-5m. Ja starp divām mašīnām var ielīst trešā - tā tur noteikti arī ielīdīs. Varbūt tomēr vajag fizikas eksāmenu liekot autovadītāja tiesības?

Krustojumi Rīgā. Īpaši jāpiemin ikdienas maršruta sastāvdaļa, Akmeņu un Mūkusalas ielas krustojums, pie Akmens tilta. Iebraukt pie "mirgojošā sarkanā" krustojumā un tur arī palik - yesss! Mainīt joslas krustojumā - mierīgi. Tas bardaks nav aprakstāms... Brauna daļiņas kustas paredzamāk!

Vienlīmeņa krustojums A8 ar vietējas nozīmes ceļu pie Medemciema. OK, neapspriedīsim vienlīmeņa krustojumus uz šosejas ar atdalītām joslām kā risinājumu vispār... Bet tomēr. Zīme 70 - plūsma pirmajā joslā cenšas nebraukt ātrāk par +20, kreisā josla lido vismaz +30... Ar interesantiem manevriem, kad kāds tomēr izdomā atmesties līdz atļautajam ātrumam... Jūtu līdzi Medemciema iedzīvotājiem, kam katru rītu jāmēģina tikt pāri A8, lai brauktu apvedceļa virzienā. Un kaut kā šo vietu arī neredz atzīmētu jaunajā fotoradaru kartē...

Nepretendējot uz eksperta viedokli, tomēr nepamet doma, ka kaut kas satiksmes organizācijā un autobraukšanas kultūrā ir pavisam līki... 

No comments:

Post a Comment